Home Vesti

Piše: Elen Goldstin, regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu

Srbija je načinila važan iskorak u reformi svojih javnih finansija i u revitalizovanju privrednog rasta tokom poslednjih pet godina.
Visina javnog duga pada, a budžetski deficit je smanjen sa preko sedam odsto nacionalnog dohotka u 2014. godini na samo 1,4 odsto prošle godine. Procenjuje se da će privredni rast u 2016. biti 2,8 odsto, najveći rast zabeležen od izbijanja globalne finansijske krize 2008. godine. Od 2012. godine izvoz je povećan sa 26 na 36 odsto nacionalnog dohotka, a nezaposlenost je na najnižem nivou za poslednjih 10 godina. Sve su to dobre vesti, a pre samo dve - tri godine malo je ko verovao da se to može desiti. Srbija zaslužuje da je hvale zbog ovih dostignuća.

Opširnije...

 

altGeneralni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a Goran Takić potpisali su novi Kolektivni ugovor za zaposlene u NIS a.d. posle pregovora koji su uspešno završeni za pet dana.

"Novi Kolektivni ugovor je rezultat zajedničnih napora Sindikata i Poslodavca kao socijalno odgovornih partnera. Drago mi je da smo uspeli, kao i do sada, da pronađemo najbolje rešenje i usaglasimo interese svih strana" izjavio je predsednik sindikata Goran Takić.

Poslednje ažurirano (utorak, 07 mart 2017 09:09)

Opširnije...

 

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf ocenio je da su prihodi stanovništva u Srbiji "bolno niski po zapadnoevropskim standardima", a da bi se to promenilo potrebno je da ekonomski rast bude znatno brži od tri procenta.

- Javni dug Srbije veći od 70 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) još je visok i osetljiv na promene eksternih uslova ili pad ekonomske aktivnosti - naveo je Ruf u autorskom tekstu za NIN.

Po njegovim rečima, ekonomski program koji Srbija sprovodi uz podršku MMF-a premašio je sva očekivanja u pogledu privrednog rasta, investicija, zaposlenosti i fiskalnog prilagođavanja.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 02 mart 2017 11:55)

Opširnije...

 

Rešenjem Ustavnog suda Srbije odredba člana 179, stav 3 tačka 5) Zakona o radu nije u saglasnosti sa Ustavom.

Rešenje US

Poslednje ažurirano (sreda, 01 mart 2017 19:46)

 

altDelegacija Samostalnog sindikata radnika energetike Srbije, koju je predvodio predsednik Veljko Milošević, posetila je 24. februara Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru. Poslovodstvo ove kompanije, direktor PSG B.Dvor d.o.o. Andrej Kajumovic Hakimov, izvršni direktori Saša Ilić i Srđan Kostović sa saradnicima, upoznalo je sindikalce o značaju ovog objekta za energetsku stabilnost Srbije, pre svega u zimskom periodu i u vreme energetskih kriza sa isporukama gasa kakvih je u skorije vreme bilo. Sindikalce je  posebno interesovalo kako skladište funkcioniše u tehničko-tehnološkom smislu a ljubazni domaćini su ih detaljno upoznali i predstavili im ovaj jedinstven kompleks u Srbiji.

Posebna tema je bila  uslovi rada i položaju zaposlenih u ovoj kompaniji i na obostrano zadovoljstvo zaključeno je da sve funkcioniše na visokom nivou i sa stanovišta BZR kao i utvrđenih prava zaposlenih, što nam je potvrdio i predsednik sindikalne organizacije, koji je učestvovao na sastanku.

Na kraju je  zaključeno da ovakvi sastanci doprinose i pospešuju socijalni dijalog što je u obostranom interesu, što uliva i dodatnu sigurnost zaposlenima.

Poslednje ažurirano (subota, 25 februar 2017 17:49)

 
Još članaka...
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns