Home Vesti Uskoro vodič za bezbedan rad

U cilјu da se olakša poslodavcima i radnicima u situaciji izazvanoj pandemijom kovida-19, Uprava za bezbednost i zdravlјa na radu priprema vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće, najavila je ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

"Nadamo se da će vodič pomoći poslodavcima da organizuju bezbedne uslove za rad i rešiti nedoumice u vezi obaveza i odgovornosti kako poslodavaca tako i zaposlenih, to je prvi korak i očekujemo da će taj dokument ugledati svetlost dana u narednim nedelјama", rekla je Kisić na online konferenciji u organizaciji Američke privredne komore.

Ukazala je da su poslodavci dužni da obezbede zdravo i bezbedno radno okruženje.

 

Ministarka je navela da je nepoznanica bila kako i da li može da se definiše bezednost kad se radi od kuće, odnosno kad je dom istovremeno radno mesto i kancelarija.

"Imali smo poteškoće kad je u pitanju ovo polјe i ne postoji nijedan poseban propis kada je to u pitanju, pa uz pomoć vodiča, između ostalog, pokušavamo da nađemo neko rešenje i da olakšamo poslodavcima", rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka kaže da je pred svima velika odgovornost da se što efikasnije odgovori na izazove te da je važno da se brzo donose odluke.

Naglašava da je važna kordinacija svih nadležnih i relevantnih institucija.

Kisić Tepavčević je ukazala da su za poslodavce dati predlozi da zaposlenima dostavlјaju rešenja u elektonskoj formi jer je to brži način.

Takođe, moguće je da im se ponude aneksi ugovora i tako definišu prava i obaveze kada se deo aktivnosti sprovodi na radu od kuće.

 
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns