Home Vesti SVAKI TREĆI RADNIK U SRBIJI RADI NA CRNO

Svaki treći radnik u Srbiji radi "na crno", a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 231 milion dinara, rečeno je na današnjem predstavljanju nacionalne kampanje "Reci ne radu na crno". Siva ekonomija u Srbiji čini nešto manje od 30 odsto BDP-a države, a dnevno zbog "sive zone" naša zemlja gubi osam miliona evra, kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je rekao da je i zbog toga cilj kampanje da se doprinese onome što je, kaže, započeto još 2014. godine, a to je kako je rekao, strateški cilj države - borba države protiv sive ekonomije. Oni poslodavci koji rade legalno su svesni šta gube, ali radnici nisu i zato treba da ih edukujemo. Masa naših radnika nema plaćeno bolovanje, godišnji odmor, nemaju prava na kredit. Radiće se veći broj vanrednih inspekcija, 365 dana 24 sata, jer dosadašnja praksa da se dva dana unapred najavi inspekcija nije logična, ocenjeno je na konferenciji.

"Rad na crno je nešto sto je svakako prisutno, to svi znamo, ali smo voljni da svi zajedničkim snagama suzbijemo. U toku kampanje ćemo edukovati građane, radnike, jer ovde ne gubi samo država vec gube radnici", rekao je Đorđević. Rad "na crno", objašnjava on, stvara nelojalnu konkurenciju a kako ocenjuje, suzbijanjem rada na crno naša država se stavila rame uz rame sa razvijenim evropskim zemljama.

Đorđević kaže da se u prethodnom periodu izmenilo niz zakona i podzakonskih akata i ističe da će se ove godine doneti između ostalih i zakon o sezonskim poslovima. Takođe, ministar je najavio da je spreman informator za radnike koji odlaze u inostranstvo a koji sadrži sve informacije o načinu na koji se može legalno raditi u inostranstvu.

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 19 februar 2018 15:57)

 
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns