Home Vesti BORBA ZA PENZIJE - UPRAVNI SUD, USTAVNI SUD, STRAZBUR

Pred usvajanje budžeta za 2018, Fiskalni savet je zamerio što penzije nisu vraćene na nivo od pre smanjenja, i upozorio na fiskalni rizik ukoliko sudske žalbe nekih penzionera zbog umanjenja penzija dođu državi na naplatu. Da li je takva bojazan opravdana i koliko su penzioneri odmakli u traženju sudske pravde zbog smanjenih penzija?


Datum 1. novembar 2014. dobro je urezan u pamćenju penzionera. Jer, od tog dana je onima koji imaju penziju višu od 25.000 - ista srezana.
Zbog toga su odmah podneli inicijativu za ocenu ustanovsti zakona kojim su smanjene penzije, ali je Ustavni sud to odbacio. Pa su penzioneri potom u februaru 2016. podneli novu, dodatno argumentovanu inicijativu, ipak odluke o tome još nema.
Kada će se sudije Ustavnog suda izjasniti o inicijativi podnetoj pre više od godinu i po - na to pitanje N1 ovde ne odgovaraju.
"Ako Ustavni sud odbaci i ovu drugu inicijativu to je vreme za odlazak u Strazbur", kaže Mihajlo Radović iz Sindikata udurženja penzionera Srbije.
Možda vreme, ali ne i adekvatan put do suda u Francuskoj objašnjavaju u Komitetu pravnika za lјudska prava.
"Inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti nekog akta nije taj put za zapravo zadovolјenje odnosno kasniju predstavku Evropskom sudu za lјudska prava. Ustavni sud kad kažemo da jeste preduslov za obraćanje sudu u Strazburu misli se na ustavnu žalbu, a ne na ovu inicijativu", objašnjava Ana Janković Jovanović iz Komiteta pravnika za lјudska prava.
A da bi došlo do žalbe Ustavnom sudu, potrebno je krenuti odozdo - žaliti se prvo nižim sudovima. Pripremamo se za to tvrdi predsednik Sindikata udruženja penzionera Srbije.
"Upravni sud, Ustavni sud, Strazbur. Mi mislimo da tražimo i kamatu za sredstva ako su rekli da je štednja onda je red da imamo i neku kamatu", kaže Radović.
Na opasnost od tužbi upozorava i Fiskalni savet. U tom vladinom telu kažu: vreme je da se posle tri godine penzije vrate na staro, a time eventualno preduprede žalbe.
"Može da se desi, mi to ne znamo, da se dalјe nastavlјanje ovog privremenog stanja pravno ospori, a tada bi onda to imalo posledice za budžet jer bi onda iz budžeta to moralo da se plati, nadoknadi", navodi Pavle Petrović, Fiskalni savet.
S obzirom na brzinu pravde, izvesno je da će ta eventualna šteta po državnu kasu čekati neku novu vladu. Za sada je tek 200 penzionera u postupku pokretanja žalbe.
Izvor: N1

 
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns