Home Vesti

altGeneralni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a Goran Takić potpisali su novi Kolektivni ugovor za zaposlene u NIS a.d. posle pregovora koji su uspešno završeni za pet dana.

"Novi Kolektivni ugovor je rezultat zajedničnih napora Sindikata i Poslodavca kao socijalno odgovornih partnera. Drago mi je da smo uspeli, kao i do sada, da pronađemo najbolje rešenje i usaglasimo interese svih strana" izjavio je predsednik sindikata Goran Takić.

Poslednje ažurirano (utorak, 07 mart 2017 09:09)

Opširnije...

 

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf ocenio je da su prihodi stanovništva u Srbiji "bolno niski po zapadnoevropskim standardima", a da bi se to promenilo potrebno je da ekonomski rast bude znatno brži od tri procenta.

- Javni dug Srbije veći od 70 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) još je visok i osetljiv na promene eksternih uslova ili pad ekonomske aktivnosti - naveo je Ruf u autorskom tekstu za NIN.

Po njegovim rečima, ekonomski program koji Srbija sprovodi uz podršku MMF-a premašio je sva očekivanja u pogledu privrednog rasta, investicija, zaposlenosti i fiskalnog prilagođavanja.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 02 mart 2017 11:55)

Opširnije...

 

Rešenjem Ustavnog suda Srbije odredba člana 179, stav 3 tačka 5) Zakona o radu nije u saglasnosti sa Ustavom.

Rešenje US

Poslednje ažurirano (sreda, 01 mart 2017 19:46)

 

altDelegacija Samostalnog sindikata radnika energetike Srbije, koju je predvodio predsednik Veljko Milošević, posetila je 24. februara Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru. Poslovodstvo ove kompanije, direktor PSG B.Dvor d.o.o. Andrej Kajumovic Hakimov, izvršni direktori Saša Ilić i Srđan Kostović sa saradnicima, upoznalo je sindikalce o značaju ovog objekta za energetsku stabilnost Srbije, pre svega u zimskom periodu i u vreme energetskih kriza sa isporukama gasa kakvih je u skorije vreme bilo. Sindikalce je  posebno interesovalo kako skladište funkcioniše u tehničko-tehnološkom smislu a ljubazni domaćini su ih detaljno upoznali i predstavili im ovaj jedinstven kompleks u Srbiji.

Posebna tema je bila  uslovi rada i položaju zaposlenih u ovoj kompaniji i na obostrano zadovoljstvo zaključeno je da sve funkcioniše na visokom nivou i sa stanovišta BZR kao i utvrđenih prava zaposlenih, što nam je potvrdio i predsednik sindikalne organizacije, koji je učestvovao na sastanku.

Na kraju je  zaključeno da ovakvi sastanci doprinose i pospešuju socijalni dijalog što je u obostranom interesu, što uliva i dodatnu sigurnost zaposlenima.

Poslednje ažurirano (subota, 25 februar 2017 17:49)

 

Sindikati jednoglasni da se umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno oroči do 65 godine života nakon čega bi penzioneri primali punu penziju.
Ukidanje penala za prevremeno penzionisanje, odnosno za odlazak u penziju pre 65 godine života za sve zaposlene, biće tema razgovora prve naredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, početkom februara. Iako je o ovoj tački trebalo da se razgovara i pre dva dana na sednici Saveta, do nje se nije stiglo, jer je rasprava predstavnika sindikata i poslodavaca „zapela” na problemu rada na određeno vreme, posle čega je sastanak prekinut, kaže Nebojša Atanacković, član Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.
Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, potvrdio je juče za naš list da će o ovome razgovarati na prvoj narednoj sednici.
“Zaposleni koji zbog stečaja, tehnoloških viškova ili bolesti moraju da odu u penziju pre 65 godine života ne smeju da budu kažnjeni plaćanjem penala kojima im se uzimaju 2,5 penzije godišnje”, kaže Orbović.

Poslednje ažurirano (sreda, 01 februar 2017 14:39)

Opširnije...

 
Još članaka...
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns