Home Vesti Značaj učešća zaposlenih u bezbednosti i zdravlju na radnim mestima.

Svake godine Evropska unija registruje oko 5.600 smrtnih slučajeva do kojih je došlo usled nesreće na radu. Kao da to već samo po sebi nije dovoljno, gotovo 160.000 ljudi umire od bolesti vezanih za radne aktivnosti. Iako nesumnjivo postoje nezgode koje se ne mogu sprečiti, mnoge situacije koje dovode do smrti zaposlenog mogu se izbeći ukoliko se preduzmu mere za minimiziranje rizika na radnim mestima.

Na prvi pogled moglo bi se pomisliti da odgovornost za održavanje bezbednosti zaposlenih snose isključivo direktori i menadžeri preduzeća o kome je reč. To je tačno do određene tačke: poslodavci su obavezni da kontrolišu rizike svoje industrije i da obezbede adekvatne uslove za rad; međutim, učešće zaposlenih u pitanjima zdravlja i bezbednosti od ključnog je značaja.

 

Obe strane mogu imati različite perspektive i znanja o tome kako efikasnije obavljati radne aktivnosti i kako te aktivnosti utiču na njih. Menadžer ima veoma opštu predstavu o konkretnim aktivnostima koje obavljaju njegovi zaposleni, ali zaposleni, koji svakodnevno obavlja svoj posao, ima bolje znanje o detaljima koji bi mogli da se doteraju da poboljšaju procese, tj. iz tog razloga, njegov doprinos je od vitalnog značaja za prevenciju rizika.

U stvari, neke studije su pokazale da radna mesta čiji zaposleni imaju aktivnu ulogu u prevenciji imaju niži nivo profesionalnih opasnosti i smrti.

Učešće zaposlenih i kompanija može se videti kada:

• Razmenjuju informacije i brige.

• Nastoje da se pronađu najprikladnija rešenja za probleme.

• Poštuju i uzimaju u obzir mišljenje svake strane, što im omogućava da zajedno donose odluke.

• Unapred razgovaraju o problemima i pokušavaju da sprovode preventivne mere.

Saradnja zaposlenih može pomoći u sprečavanju opasnosti na radnom mestu tako što će zaposleni sugerisati bezbednosne tehnike. Osim što imaju odlične povratne informacije, njihovo prisustvo znači rano uključivanje u procese planiranja i bolje razumevanje problematike, jer će se preduzimaju određene mere bezbednosti i samim tim će svi biti motivisaniji da ih se pridržavaju.

¿Kako inače zaposleni mogu da sarađuju po pitanjima zdravlja i bezbednosti?

Pravilno korišćenje opreme, alata i proizvoda sa kojima rade i rukuju.

Praćenjem preventivnih mera koje sprovode drugi, i u slučaju da neka od bezbednosnih tehnika ne funkcioniše, zaposleni treba da kontaktiraju nadređene, da ih obaveste ili da predlože drugu meru.

Nema sumnje da zaposleni čine vitalni deo u poslovanju kompanije, zbog čega je izuzetno važno da aktivno učestvuju u svojoj bezbednosti i bezbednosti svojih kolega.

Poslednje ažurirano (petak, 03 mart 2023 22:22)

 
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns