Home Vesti FISKALNI SAVET: TUŽBE PENZIONERA OSNOVANE

Fiskalni savet Republike Srbije ocenio je nedavno da nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja penzija i dalјe ostaje na snazi i upozorio da zadržavanje te mere može predstavlјati ozbilјan fiskalni rizik, s obzirom na na osnovanost tužbe, koju najavlјuju penzioneri.

Time je Fiskalni savet, na indirektan način, potvrdio opravdanost stava Udruženja sindikata penzionera Srbije i Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji smatraju da je Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija neustavan.
U dokumentu Fiskalnog saveta, pod nazivom „Mišlјenje na Fiskalnu strategiju za 2018. godinu, sa projekcijama za 2019. i 2020. godinu“, pored ostalog piše:
„Verovatno najveći nedostatak Fiskalne strategije je to što se njom ne precizira kada će se ukinuti privremeno umanjenje nadprosečnih penzija kojim je narušen ekonomski odnos između uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija. Ovakva mera, koja je doneta krajem 2014. može da se opravda kada zemlјi preti neposredna opasnost od izbijanja krize javnog duga. Međutim, ta opasnost prošla je u 2017. jer je javni dug počeo trajno da se smanjuje, a penzije su praktično dostigle svoj dugoročno održivi nivo – zbog čega nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja penzija i dalјe ostaje na snazi. Što je još gore, zadržavanje ove more može sada predstavlјati i ozbilјan fiskalni rizik, budući da se najavlјuju tužbe penzionera kojima su primanja još uvek smanjena. Ove tužbe bi se, za period od 2018, lako mogle pokazati kao osnovane.“
Iz navedenog dokumenta je, dakle, jasno da je privremenim umanjenjem penzija narušen ekonomski odnos između uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija, da su penzije dostigle dugoročni održivi nivo, da nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja penzija i dalјe ostaje na snazi i da se tužbe penzionera mogu pokazati kao osnovane.
Na činjenicu da se problem fiskalne konsolidacije u Republici Srbiji mogao rešiti bez smanjenja penzija, pored ostalog, pokazuje nedavno objavlјeni spisak Poreske uprave, da aktivna preduzeća u Srbiji, na dan 31. decembar 2017. godine, na ime neplaćenog poreza duguju blizu 200 miliona evra.
Da su nadležni državni organi, pre svega Ministarstvo finansija i Poreska uprava, vršili adekvatnu kontrolu i naplatili sva dugovanja poreskih obveznika, do smanjenja penzija ne bi ni moralo da dođe.