Home Vesti Energetska zajednica o primeni direktiva

Janez Kopač, direktor Sekretarijata, Narodnoj skupštini  je predstavio stanje sprovođenja i napretka u sprovođenju direktiva Energetske zajednice.
Na zajeničkoj konferenciji za novinare sa dr Aleksandrom Tomić, predsednicom Odbora za energetiku, i Mirjanom Filipović, državnim sekretarom, direktor Kopač je rekao:

„Čestitam Srbiji koja je prva u Energetskoj zajednici prenela Treći energetski paket. Međutim, ovo je samo prvi korak. Puna implementacija treba da se nastavi tokom naredne godine. Pod ovim mislim na donošenje podzakonskih akata u sektoru gasa, uspostavljanje izbalansiranog tržišta gasa i uvoza/izvoza (prekogranična trgovina) električne energije prema multilatelarnim obrascima SEE CAO. Najvažnije što ostaje da se uradi jeste implementacija funkcionalnog razdvajanja. Uspostavljanjem razmene energije, iako se malo odocnilo, Srbija će postati prva država u regionu koja je to uradila. To će  biti vrlo značajan korak i podsticaj za razvoj tržišta električne energije u celom regionu.“

Direktor Kovač je istakao i da Srbija, uprkos napretku, još uvek nije u potpunosti prenela i implementirala direktive o sumporu u gorivima i da očekuje da će to kršenje zakona Energetske zajednice biti popravljeno u što kraćem roku."