Home Vesti ANTIĆ : RUDARSKI POSAO IMA BUDUĆNOST U SRBIJI

imageDan rudara Srbije – 6. avgust, i ove godine je, tradicionalno, obeležen u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Tim povodom, svečanu sednicu održali su Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat radnika energetike i petrohemije Srbije i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije.
Sednici je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je najbolјim rudarima uručio satove.
Ministar Antić poručio je rudarima da taj posao ima budućnost u Srbiji, s obzirom na to da će biti realizovan veliki broj investicija i najavio da će u narednih nekoliko meseci biti donet novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima.
Antić je naglasio da će taj zakon omogućiti oživljavanje privatnih investicija u oblasti rudarstva i otvaranje novih rudnika.
"Istočna Srbija leži na velikim nalazištima bakra, zlata i srebra i to je velika šansa za državu u narednom periodu", poručio je Antić na svečanoj sednici.
“Vlada Srbije ima čvrsto opredeljenje da rudarstvo bude jedan od oslonaca privrednog razvoja i rasta Srbije”, rekao je Antić, dodavši da se, sa druge strane, u Evropi sve više zatvaraju rudnici.
Antić je poželeo rudarima puno zdravlja i sreće, ali i to da sreća što manje utiče na njihov posao, a sve više da ta profesija zavisi od investicija i bezbednosti na radu.
Prema njegovim rečima, za nekoliko nedelja počeće prve aktivnosti sa kineskim partnerima na realizaciji projekta "Kostolac B".
Taj projekat predviđa izgradnju novog termobloka i termoelektrane,snage 350 megavata, ali i povećanje proizvodnje na površinskom kopu Drmno, sa sadašnjih 8-9 miliona tona godišnje na 12 miliona tona.

image Potpredsednik Veća SSSS I predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Vujović podsetio je da ove godine obeležavamo 112. godišnjicu početka borbe za prava rudara.
On je ukazao na teške uslove rada i niske zarade rudara I naglasio da će Savez samostalnih sindikata Srbije nastaviti da se zalaže za poboljšanje uslova rada, materijalnog I socijalnog statusa I većoj brizi za bezbednost rudara.
Potpredsednik Veća SSSS Duško Vuković rekao je da naše društvo mora da ceni opasnost I rizik kojim su rudari svakodnevno izloženi tokom svog rada.
“Vaš praznik, koji danas obeležavamo, treba da nas na to svakodnevno podseća I zato nećemo odustati od borbe za bolje uslove rada I veći standard rudara”, naglasio je Vuković.
Sednici su prisustvovali i predsednici samostalnih sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije i hemije i nemetala Srbije, Veljko Milošević i Ljubiša Nestorović koji su ovim povodom uručili ručne časovnike najboljim rudarima..

alt

Poslednje ažurirano (četvrtak, 06 avgust 2015 15:50)

 
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns