Home

imageDan rudara Srbije – 6. avgust, i ove godine je, tradicionalno, obeležen u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Tim povodom, svečanu sednicu održali su Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat radnika energetike i petrohemije Srbije i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije.
Sednici je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je najbolјim rudarima uručio satove.
Ministar Antić poručio je rudarima da taj posao ima budućnost u Srbiji, s obzirom na to da će biti realizovan veliki broj investicija i najavio da će u narednih nekoliko meseci biti donet novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima.
Antić je naglasio da će taj zakon omogućiti oživljavanje privatnih investicija u oblasti rudarstva i otvaranje novih rudnika.
"Istočna Srbija leži na velikim nalazištima bakra, zlata i srebra i to je velika šansa za državu u narednom periodu", poručio je Antić na svečanoj sednici.
“Vlada Srbije ima čvrsto opredeljenje da rudarstvo bude jedan od oslonaca privrednog razvoja i rasta Srbije”, rekao je Antić, dodavši da se, sa druge strane, u Evropi sve više zatvaraju rudnici.
Antić je poželeo rudarima puno zdravlja i sreće, ali i to da sreća što manje utiče na njihov posao, a sve više da ta profesija zavisi od investicija i bezbednosti na radu.
Prema njegovim rečima, za nekoliko nedelja počeće prve aktivnosti sa kineskim partnerima na realizaciji projekta "Kostolac B".
Taj projekat predviđa izgradnju novog termobloka i termoelektrane,snage 350 megavata, ali i povećanje proizvodnje na površinskom kopu Drmno, sa sadašnjih 8-9 miliona tona godišnje na 12 miliona tona.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 06 avgust 2015 15:50)

Opširnije...

 

Dan rudara Srbije – 6. avgust, i ove godine će, tradicionalno, biti obeležen u Savezu samostalnih sindikata Srbije.
Tim povodom, svečanu sednicu održaće Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat radnika energetike i petrohemije Srbije i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije.
Sednica će biti održana sutra, u četvrtak, 6.avgusta 2015. godine, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, Trg Nikole Pašića 5, sala na drugom spratu, sa početkom u 11 časova.
Pored predstavnika sindikata, sednici će prisustvovati i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i najbolјi rudari, kojima će biti uručeni satovi.

Sindikat energetike uručiće satove najboljim rudarima iz NIS- Istraživanje i proizvodnja, Naftagas- Naftni srevisi i Naftagas - Naftni servisi, Specijalni radovi.

 

Na sednici predsedništva Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije održanoj 8.jula 2015. godine razrešeni svi članovi organa ovog sindikata iz sindikalnih organizacija  HIP Petrohemija i HIP Azotara. Raspušten je i regionalni odbor energetike Pančeva i imenovan Marko Bilkan za regionalnog poverenika  ovog granskog sindikata. Na istoj sednici je doneta odluka da se redefiniše delovanje i sastav odbora energetike u Novom Sadu, 

Predloženi su i novi mandati u organima granskog sindikata i narednoj sednici Republičkog odbora biće verifikovani..

Poslednje ažurirano (sreda, 08 jul 2015 20:26)

 

Delegati Petnaestog kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije usvojili su 11 rezolucija. Reč je o rezolucijama o zapošljavanju i novoj industrijalizaciji, radnom vremenu, kolektivnim ugovorima, protiv siromaštva, o socijalnom dijalogu, najmu radne snage i agencijama za privremeno zapošljavanje, o prijemu i privlačenju novih članova u samostalne sindikate Srbije, zaštiti i unapređenju položaja mladih, zaštiti osoba sa invaliditetom – invalida rada i zaposlenih sa zdravstvenim smetnjama, o materijalnom, socijalnom i društvenom položaju penzionera i rezoluciji o apelu i zahtevu Vladi Republike Srbije za usvajanje predloga i Narodnoj skupštini Republike Srbije za donošenje zakona kojim će se urediti plate zaposlenih u javnom sektoru u 2015. godini, sa početkom primene od 01.01.2016. godine.

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 01 jun 2015 18:02)

 

RETUN SEE2 Krajem prošle nedelje na Kipru je održan Treći kongres Sindikata energetike jugoistočne Evrope (RETUN SEE- Regional energy trade unions network of south eastern Europe), na kom je učestvovalo 42 delegata iz 17 sindikata, iz 12 zemalja (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Turska, Kipar, Rumunija, Albanija i Moldavija).

Na kongresu je izabrano novo rukovodstvo Sindikata energetike jugoistočne Evrope, a za njevog predsednika, za period 2015-2019. godine, imenovan je Goran Takić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a.

-Novo imenovanje predstavlja veliku obavezu, ali i čast kako za mene lično, tako i za NIS i Sindikat energetike Srbije – rekao je Takić.

Osim izbora rukovodstva Sindikata, učenisici kongresa iskoristili su priliku da razmene iskustva i međunarodne prakse. Inače, kongres Sindikata energetike jugoistočne Evrope se održava jednom u četiri godine, dok njegovo rukovodstvo zaseda barem jednom kvartalno.

Poslednje ažurirano (petak, 29 maj 2015 20:28)

 
Online
Imamo 34 gostiju na mreži
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns