Home
 
Nakon značajnog pomaka koje je donelo usvajanje Zakona o radu u julu 2014. godine, u protekle dve godine reforme su zastale, stav je Saveta stranih investitora.
Shvataju „osetlјivost teme”, ali smatraju da Srbija treba da nastavi reformu tržišta rada, kako bi podstakla novo zapošlјavanje i povećala konkurentnost na svetskom tržištu.
Strani poslodavci i ove godine „primećuju” da još nije doneta izmena Zakona o radu koja bi produžila limit trajanja ugovora o radu na određeno vreme, sa sadašnjih 24, na 36 meseci.
Očekuje se da se izmenom ovog zakona propiše da je naknada zarade za vreme odsustva sa rada jednaka iznosu osnovne zarade uvećane po osnovu minulog rada.

Opširnije...

 

 Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost uputili su pismo Uniji poslodavaca Srbije, u kojem ih obaveštavaju da će zahtevati hitno preispitivanje njihove reprezentativnosti, i tražiti podatke o tome koga oni predstavlјaju, kao I broj zaposlenih u firmama koje su u članstvu Unije:

 

Sa žalјenjem konstatujemo danas podnošenje otkaza kolektivnog ugovora za delatnost polјoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede nije naročito iznenadilo, budući da godinama unazad reprezentativni sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost argumentovano tvrde da je Unija politička, veštačka tvorevina, a nikako stvarna asocijacija poslodavaca, te da nema ni članstvo, ni kadrove koji su neophodni kako bi bio respektabilan socijalni partner.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 13 oktobar 2016 16:07)

Opširnije...

 

Udruženje sindikata penzionera Srbije predalo je Skupštini Srbije zvaničan zahtev za poništenje Zakona o privremenom uređivanju isplata penzija koji je, po njihovom mišlјenju, „protivustavno privremeno umanjio penzije na neograničen rok” i kojim je suspendovano usklađivanje penzija dva puta godišnje.

Penzioneri od poslanika Skupštine Srbije očekuju i da donesu zakon kojim bi se omogućila kvalitativna promena upravlјačke strukture Fonda PIO da bi oni koji su uplaćivali i koji i danas uplaćuju u penzijski fond, stekli pravo da imovinom i upravlјaju.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović ocenjuje da je, s obzirom na to da se beleži ekonomski oporavak i rast BDP-a, došlo vreme da se penzionerima, koji su podneli najveći teret stabilizacije državne kase, osim zahvalnosti, počnu vraćati oduzete prinadležnosti.

Opširnije...

 

alt 

Kongresu Industrialla koji se održava od 3.-7.10.2016 u Rio de Jeneiro u svojstvu delegata učestvuju ispred našeg sindikata Veljko Milošević i Goran Takić.

Kongres je razmatrao značajne teme kao što su : stvaranje jačih sindikata, definisanje radničkih prava, konfrotacija globalnom kapitalu i STOP prekarnom radu.
Kongres je usvojio novi Statut , Plan rada za naredni mandatni period, sve organe sindikata i novog predsednika svetske federacije sindikata energetike Jorga Hofmanna.

Delegatima se obratio, uz burne ovacije delegata, bivši Brazilski predsednik Lula da Silva, koji je pre predsedničke funkcije bio lider sindikata svoje zemlje.

 

Poslednje ažurirano (nedelja, 09 oktobar 2016 15:13)

Opširnije...

 

Kompanija NIS akcionarima isplaćuje dividendu iz dobiti za 2015. godinu 19. septembra. Ukupan iznos za isplatu dividende iznosi 4,026 milijardi dinara, što je 25 odsto neto dobiti iz prethodne godine.

U skladu sa odlukom Skupštine akcionara NIS-a, pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara VIII redovne Skupštine akcionara, odnosno 18. juna 2016. godine.

Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a biće isplaćeno 20,99 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji odbije porez od 15 odsto koji je NIS dužan da obračuna i uplati pri isplati dividendi.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti i to na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dali prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

Opširnije...

 
Online
Imamo 61 gostiju na mreži
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns