Home

Najnovije Izmene i dopune Zakona o radu i Nacrt Zakona o štrajku izneti u javnost Srbije od strane resornog ministarstva za rad i socijalnu politiku pred stručnu javnost  otvorila brojna pitanja a osnovno je da li novo radno zakonodavstvo Srbije ima antiradnički karakter?

Promene radnog zakonodavstva i prakse u zemljama EU i drugim kapitalističkim društvima su drugačije nego u društvima u tranziciji. Jedan od razloga je i taj što one najrazvijenije mogu teret svojih teškoća da prebace, „izvezu“ na kapitalističku periferiju. Na taj način štite domaću radnu snagu, krše i svoje i lokalne zakone i ostvaruju značajne profite. U tom slučaju im odgovara viši stepen nesigurnosti zaposlenja radnika, masovna nezaposlenost, konkurencija među (ne)zaposlenima i slabi sindikati. Sve to je prisutno odavno u Srbiji, a pomenuti zakoni će to još samo produbiti.

 stručna analiza

Poslednje ažurirano (sreda, 12 oktobar 2011 15:14)

 
Prvi Susreti radnika naftne i gasne privrede Jugoistočne Evrope održani su u Bečićima, u Crnoj Gori, od 14 do 16. semptembra. Preko 840 učesnika , 19 ekipa iz šest država u prethodna tri dana nadmetalo su se u 19 disciplina.
U fer i korektnom takmičenju prvo mesto u ukupnom plasmanu osvojila je ekipa JP "Srbijagas" koju je predstavljalo 55 takmičara u 18 disciplina.

rezultati- plasman                   završni bilten

Image

Detaljnije...

Poslednje ažurirano (četvrtak, 22 septembar 2011 16:50)

 

Agencija za privatizaciju je danas raskinula ugovor o prodaji Društva za proizvodnju derivata nafte Fabrika maziva iz Kruševca (FAM). Ugovor je raskinut zbog nepoštovanja obaveza u delu socijalnog programa i raspolaganja imovinom, navedeno je u saopštenju.

Reč je o firmi koju je kupio Milo Đurašković, koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je sa saradnicima preduzeće oštetio za 32 miliona evra.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 16 jun 2011 16:01)

Opširnije...

 

Socijalni sporazum vlade, sindikata i poslodavaca, koji predviđa povećanje minimalne cene rada na 102 dinara po radnom satu od juna do decembra 2011. godine, potpisan je 29.aprila u  Vladi Srbije.

Sporazum su potpisali premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 02 maj 2011 08:30)

Opširnije...

 

SAOPŠTENJE
sa Sednice Predsedništva SSSS

Predsednik Vlade Republike Srbije je, tokom boravka u Americi, krivicu za zabrinjavajući broj nezaposlenih i nezainteresovanost investitora, prebacio na „jake sindikate“ u Srbiji. Ova istorijska izjava premijera, jasno je i srpskim građanima, loš je alibi za sopstvenu nesposobnost i nesposobnost Vlade na čijem je čelu za sve, a nema ih malo, pogrešne poteze, lutanja, oklevanja, nečinjenja.

Opširnije...

 
Online
Imamo 19 gostiju na mreži
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns